Šediváčkův Long – závod s pěti nej

1/ NEJtěžší – Přesto, že účastníci jsou vesměs zkušení a vytrvalí, dokončí závod jen asi polovina ze startujících. Za svůj prubířský kámen si ho zvolili i extremní bikeři, přičemž se nejlepším z nich podařilo závod dokončit na třetí pokus až letos.

2/ NEJvětší převýšení – Základní okruh trati měl letos převýšení 2121 m, absolvování všech čtyř etap znamenalo pro závodníky nastoupat celkem více než 7250 výškových metrů. Pro srovnání – pověstný závod Internationale Wildkogel Longtrail má převýšení „jen“ 2800 m ve dvou etapách na délce celkem 80 km. Další závod ze série IRON SLED DOG MAN – Innerkrems má převýšení 3 x 1200 m v etapách dlouhých 35 km. A při závodě Chandolin spřežení nastoupají celkem 3400 m při celkové délce 80 km.

3/ NEJtradičnější – patnáct ročníků nepřerušeně po sobě nemá v ČR žádný závod psích spřežení. Nejstarším obdobným závodem je Ledová jízda, ta má celkem 20 ročníků, avšak s přerušeními v letech 93, 96, 98 a 2008. Ani u velkých zahraničních závodů se jen tak nenajde souvislých patnáct ročníků.

4/ NEJoblíbenější – mezi mushery požívá ŠEDIVÁČKův long dobré pověsti. Ti, kteří to zkusili, vracejí se sem znovu a znovu. Za patnáct ročníků si zkusilo tento závod více než 250 závodníků ze dvanácti zemí, přičemž rekordmanem je Roman Novotný, který se na start závodu postavil ve všech patnácti ročnících. Existují musheři (o organizátorech a pomocnících nemluvě), které sem láká i vzrušující a přitom přátelské atmosféra tohoto závodu. Poslední večer zaznívá při písních kapely FUNNY GRAS v nejednom songu multinárodní mnohohlas.

5/ NEJzabezpečenější – díky sehranému organizačnímu a pořadatelskému teamu a stále sofistikovanější technice je během závodu ve dne i v noci stálý přehled o tom, kde se závodník a jeho spřežení pohybuje. Na monitorech a i na internetu mohou zájemci i pořadatelé vidět, který úsek trati už závodník absolvoval a co ho ještě čeká. Řešení případného problému je tak otázkou jen minut!

A tak by se dalo pokračovat ještě dál: Nejdelší, nejzasněženější, nejbezpečnější, nejznámější, atd. atp., ale zůstaneme u těch prvních pěti „Nej“, která jsou nejdůležitější, protože znamenají, že:

ŠEDIVÁČKův long má nejlepší poměr cena/výkon (česky se to řekne: „za málo peněz, nejvíc muziky“)

Toto krásné shrnutí pro nás připravil Slávek Říman, který neúnavně každý rok šéfuje všem dobrovolníkům. Díky!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *