Šediváčkův long 2012 – XVI. ročník

24.–28. leden – Deštné v Orlických horách

Po neuvěřitelných patnácti ročnících bez přerušení, které má za sebou Šediváčkův long se nejdelší závod psích spřežení v České republice a jeden z nejtěžších závodů v Evropě uskuteční již pošestnácté. Čtyř-etapový závod psích spřežení po hřebenech Orlických hor s jedním povinným bivakem (noclehem na sněhu) je extrémní jak délkou, tak i převýšením. Spřežení absolvováním všech etap nastoupají více než 7000 metrů.

Během předchozích ročníků se podařilo po organizační, propagační, ale i po bezpečnostní stránce vybudovat z tohoto závodu funkční a efektivní mechanizmus, odolávající krizovým jevům i nepřízni počasí. Každý závodník je kontrolami na trati průběžně sledován a speciálně vyvinutá digitální technologie dává detailní přehled o průběhu závodu jak organizátorům i návštěvníkům a na webových stránkách i ostatním zájemcům. Vysokou prestiž a oblibu závodu dokazuje i široká mezinárodní účast – na Šediváčkův long jezdí desítky závodníků ze dvanácti evropských států.

Šediváčkův long je Mistrovstvím ČR v LONGu (dlouhá trať). V roce 2004 proběhl jako Mistrovství Evropy v LONGu i v MIDu. Od roku 2002 je Šediváčkův long jedním ze série čtyř extrémních závodů psích spřežení o titul IRON SLED DOG MAN. Ostatní tři závody této prestižní série se konají v alpských zemích. Šediváčkův long se pořádá ve spolupráci s obcí Deštné v Orlických horách a nemohl by existovat bez žádoucí sponzorské podpory a bez obětavé práce dobrovolníků.

Závod nabízí díky propracované režii výjimečný zážitek všem zúčastněným, závodníkům, psům, divákům, organizátorům i sponzorům. Šediváčkův long je monitorován četnými reportážemi v tisku, přímými vstupy v rozhlase a v televizi, i aktuálními informacemi na webových stránkách závodu (www.sedivackuv-long.cz). Z každého ročníku je zpracováván profesionální filmový dokument. Šestnáctý ročník Šediváčkova longu v délce 240 km tradičně začíná i končí v osadě Jedlová v obci Deštné v Orlických horách.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *