Blíží se Šediváčkův long – Deštné bude zase plné psů

Ani závažná nepřízeň počasí nezhatí osmnáctý ročník závodu Šediváčkův long. Ten se bude konat i za ztížených podmínek. „Buď účastníci a příznivci našeho závodu dokáží hromadnou dálkovou meditací zasněžit hřebeny Orlických hor na nezbytné minimum, nebo psí spřežení potáhnou místo saní tréninkové káry,“ říkáředitel závodu Pavel Kučera.

Čtyřetapový závod psích spřežení po hřebenech Orlických hor s povinným bivakem bude zahájen 21. ledna a do cíle dojedou spřežení naposledy v sobotu 25. ledna. Jde o jeden z nejtěžších závodů psích spřežení v Evropě a nejdelší závod v České republice, extrémní je i převýšením – spřežení nastoupají během závodu více než 7 km. Nepřerušená historie závodu trvá od r. 1997.

Že je Šediváčkův long opravdu prestižním závodem dokazuje i skutečnost, že limit přihlášek byl vyčerpán téměř čtvrt roku předem. Přihlášeno je 110 účastníků z devíti států. Významná je i skutečnost, že se ŠEDIVÁČKův long stal kvalifikačním závodem pro skandinávský Femundløpet F400. Už po sedmé jedou závod i sněžní bikeři, první biker dokončil celý několikadenní závod teprve při 15. ročníku.

Osmnáctý ročník Šediváčkova longu tradičně začíná a končí v osadě Jedlová v obci Deštné v Orlických horách. K dalšímu vylepšení dozná některých změn – bude přetvořena část trati, s předstihem budou stanoveny limitní časy k projetí kritických úseků, upraví se organizace startů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *