XXIII. šediváčkův long v roce 2019 souhrnně

V posledním týdnu ledna 2019 se po třiadvacáté do Deštného v Orlických horách sjelo více než 100 musherů z osmi evropských zemí ke čtyřetapovému závodu na 200 km, nebo k pětietapovému závodu na 300 km. Po sedmé se zúčastnili i bikeři. XXIII. ročník ŠEDIVÁČKOVA LONGU slavnostně zahájil hejtman Královéhradeckého kraje, PhDr. Jiří Štěpán.

Podmínky pro přípravu tratí byly náročné – kromě nezvyklého množství sněhu bylo v některých úsecích hodně padlých stromů. Přemrzlý sníh způsobil obtíže i závodníkům, jejich psům a také bikerům. I přes skutečnost, že polovina tratí byla upravena rolbou a druhá polovina sněžnými skútry, zůstal sníh na trati stále sypký, a tak psí spřežení, musheři a zejména cyklisté museli vydat velmi mnoho energie.

Závod v kategorii Superlong, jehož délka v tomto ročníku dosáhla 348 km dokončily v pěti etapách jen tři spřežení ze dvanácti startujících. Z původně startujících šesti bikerů dojel všech pět etap jediný – Milan Sunkovský (CZ) v celkovém čase 36:09:51. Z musherů byl nejrychlejší Roman Habásko (CZ), který dojel pět etap v celkovém čase 27:42:52.

Délka tratí čtyřetapového závodu ve XXIII. ročníku ŠEDIVÁČKOVA LONGU činila 210 km, pro kategorie skjeringu a biku pak 201 km. V tomto závodě startovalo celkem 94 musherů a 10 bikerů. Všechny etapy dokončilo pouze 42 psích spřežení a 5 bikerů. Nejkratšího času docílil Petr Kolář (CZ), který v kategorii skjeringu zajel čtyři etapy za 16:14:04. Obtížnost tohoto ročníku ŠEDIVÁČKOVA LONGU byla patrná i z nejdelších časů, které u některých závodníků přesahovaly 30 hodin.

V průběhu tohoto ročníku ŠEDIVÁČKOVA LONGU se kladně projevily dlouholeté zkušenosti jeho organizátorů. Znovu se potvrdila všechna „nej“ ŠEDIVÁČKOVA LONGU: Největší obtížnost ukázal fakt, že celý závod dokončilo pouze 42 % startujících. Souhrnné převýšení tratí závodu činilo opět více než 10 000 m, oblíbenost závodu ukazuje skutečnost, že se limit počtu přihlášených naplnil už 4 měsíce před závodem a „na čekačce“ se registrovalo více než 30 dalších zájemců. Popularita ŠEDIVÁČKOVA LONGU se projevila při jeho XXIII. ročníku i zvýšeným zájmem médií. Několikrát se o závod zajímal ČRo i česká a slovenská televize. Na tomto webu a Fb naleznete odkazy na fotografie, články a videa v četných lokálních, celostátních i zahraničních médiích. Reportáž Davida W. Cerneho s videem i fotografiemi Martina Divíška, Gabriela Kuchty i Petra Davida Joska se dostaly prostřednictvím jejich agentur do celého světa. U vybraných fotografií jsme již získali souhlas autorů s využitím pro propagaci dalších ročníků.

V letošním ročníku se ještě zvýšil stupeň zabezpečení ŠEDIVÁČKOVA LONGU – účastnící Superlong závodu byli sledováni pomocí GPS. Osvědčilo se i pravidelné školení členů organizačního týmu – nejen příprava, značení, údržba a čištění tratí, ale i samotný průběh všech etap a povinný bivak se tak podařilo zabezpečit bez komplikací a kolizí.

Všem dobrovolníkům z týmu za to patří velký dík! Až u vás skončí „suchý únor“, dejte si s námi „Na prašan“ a na XXIV. ročník ŠEDIVÁČKOVA LONGU.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *